Om vier uur naar de veiling. Lange dagen maken om dat betaalbare bloemetje te kunnen blijven leveren. Passie voor het vak zit Dick de Mooij diep in het bloed. Trouwen, beurzen, festivals, overlijden, alles kan met bloemen versierd worden.

Dick komt uit een echt bloemengeslacht. Opa zat al in de business. En niet zo weinig. Hij was de eerste importeur van bloemen, planten en droogbloemen in Nederland. Praten we wel over 80 jaar terug in de tijd. Dick zijn vader was grossier in bloemen. Hij ging met een vrachtwagen afgeladen vol met bloemen langs de bloemisten. Onder andere in Rotterdam West. Ook toen kwamen er dus al via een de Mooij bloemen in alle soorten huizen in de wijk terecht. En Dick zelf? Op zijn 21ste kwam hij uit dienst, haalde al zijn papieren voor het bloemenvak en nam in Blijdorp op jonge leeftijd een bloemenzaak over. Inmiddels zit Dick 22 jaar op de Kade. Eerst als binder bij de bloemist met een stalletje op het Tiendplein, en nu sinds 7 jaar zelfstandig met Best West Flowers daar net achter op West-Kruiskade 101. In een van de kleinste winkels van de straat, maar misschien wel met het grootste assortiment.

Als het even kan is er op de paar vierkante meter van Best West Flowers (48 om precies te zijn) voor iedere portemonnee een goeie bos bloemen te vinden. Geen pierebossie, maar voor alle klanten wat wils. Veel voor weinig voor de kleine portemonnee, maar ook bijzonder werk voor mensen die iets speciaals zoeken. Bruidsboeketten, prachtige grafstukken, hele luxe exotische bloemen. Het kan allemaal. Dick de Mooij werkt samen met zijn personeel, waaronder Zerina als zijn vaste assistent, heel hard om dat iedere dag mogelijk te maken. Ze hebben allemaal een achtergrond vanuit het bloemenvak. En het gaat lekker op z’n Rotterdams met aanpakken en humor. Door niet te ……, wel te poetsen. Alhoewel? Gezellig ouwehoeren is er zeker ook bij in de winkel van Dick. Niets is hem te veel. Even wat sjouwen voor een ander, een grap tegen een meisje op enorme blokhakken (“ongelofelijk, die lijken de Euromast wel”) of de man dollen die een bos voor in de achterbak voor zijn vriendin komt halen en een tweede, die mag op de bijrijdersstoel, voor zijn vrouw.

Dick: “Het leuke van deze zaak is dat je echt met alle nationaliteiten te maken hebt. Elke achtergrond heeft wel een verhaal met een geloof. Ieder geloof heeft weer bijzondere feesten met offeren, suikerfeest, Divali, begrafenissen noem het maar op. Moslims, Christenen, Hindoestanen, Chinezen, rijke mensen, gewone mensen, alles komt hier. Heerlijk. Vroeger had je hier nog wel eens gedoe met criminaliteit, maar dat is niet meer.”

“Als bloemist op de Kade moet je op de hoogte zijn van speciale kleuren of specifieke bloemen voor aparte rituelen voor alle mensen met heel veel verschillende roots. Met de tijd op de Kade leer je dat vanzelf. Internationale vrouwendag betekent bijvoorbeeld veel voor de Balkan. Dat wil zeggen; rode rozen, met gipskruid. Marokkanen is altijd boeketten. Turken kopen weer meer. Moederdag is een gekkenhuis voor alle culturen. Dan is het de hele dag door hoofdzakelijk boeketten. Niet aan te sjouwen. Valentijnsdag doen de Nederlanders niet zo veel aan, maar daar gaan de Surinamers lekker op los. Bij Chinezen geen witte bloemen, alleen bij overlijden. Die houden meer van roze tinten.” zei Dick.

Niet alleen hard werken, maar ook slim ondernemen zit Dick in het bloed. Aan de overkant van de straat is een gigantisch pakhuis met koelcel. Op hoogtijdagen is die afgeladen vol. Lijkt de winkel bijna leeg? Dan vertrekt Dick, of een van de medewerkers van Best West Flowers, met een lege kar naar de overkant en keert hij als een klein wonder met een nieuwe lading binnen de kortste keren terug. Die ten dele in de winkel, maar ook in super vrolijke bakken op straat te koop worden aangeboden. Niet alleen mooi voor de koper, maar om vrolijk van te worden voor iedere passant.

Dick’s droom was “bloemen”. En die is uitgekomen. Dat is nog altijd mooi. Alleen was ook de overstap naar de Kade deel van die droom? Dick: “Ik had nooit verwacht dat ik het hier zo leuk zou vinden. En nu wil ik niet meer weg. Je kan alles zeggen hier. En met die paar vierkante meter kan je van een boeketje van 3,5 euro tot heel exclusief werk maken. Dat gaat echt ver. Tot heel de Doelen aankleden. Je zou dus kunnen zeggen, wat heb je nog te wensen.”

Bloemen houden van mensen, maar bij Best West Flowers zijn het niet alleen de bloemen die van de mensen houden. Dat merk je al meteen als je binnenstapt. Dick kan nu eenmaal niet zonder het contact met de klant. Dat zal altijd zo blijven. Een praatje pot hoort bij Best West Flowers bij de bloemen.

En Zerina? Die verdiept zich behalve in de bloemen ook in de Best West Flower website en social media. Dus wie weet wat voor uitbreiding dat dan weer vanaf diezelfde paar vierkante meter op kan gaan leveren…